Pamiętaj
Dbając o swoje żywienie, dbasz o swoje zdrowie.
Specjalistka w zakresie dietetyki oraz technologii żywności i żywienia człowieka od roku 1997.
Pomaga pacjentom zmagającym się z nadwagą, otyłością, niedowagą, chronicznymi zaparciami, osteoporozą. Zajmuje się tworzeniem diet dla osób borykających się ze schorzeniami takimi jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i choroby tarczycy.
Wykonuję:
Poradnictwo dietetyczne w chorobach:
Przygotowanie do wizyty:
Ponieważ pacjent powinien poinformować o przebytych chorobach i aktualnie leczonych, zaleca się zabranie ze sobą aktualnych wyników badań: morfologię krwi, profil lipidowy, TSH, glukozę, próby wątrobowe.
Należy podać wykaz pobieranych leków i suplementów, charakter wykonywanej pracy i inne szczegóły, które mogą być istotne dla kuracji a wynikną w trakcie przeprowadzonej rozmowy.
W celu poznania Państwa nawyków żywieniowych prosi się o przygotowanie 3-dniowego jadłospisu (dwa dni powszednie i jeden wolny od pracy) uwzględniając czas, ilość wypitych płynów, zjedzonych potraw i produktów w miarach domowych np. kromka, sztuka, łyżeczka, szklanka.
Pierwsza wizyta:
To szczegółowy wywiad żywieniowy połączony z pomiarami antropometrycznymi oraz analizą składu ciała. Omówiony jest Państwa stan zdrowia, tryb życia, poziom aktywności fizycznej.
Wywiad żywieniowy jest ważnym punktem spotkania, ponieważ pozwala na rozpoznanie błędów żywieniowych, które negatywnie wpływają na zdrowie. Eliminacja tych nieprawidłowości umożliwia powrót do racjonalnego stylu życia.
Za pomocą analizatora składu ciała określona zostaje min. masa ciała, zawartość tkanki tłuszczowej, wody i masy mięśniowej. Dowiecie się Państwo jaka jest Wasza prawidłowa masa ciała oraz zapotrzebowanie energetyczne, porównane zostaną również wyniki Waszych pomiarów do obowiązujących norm.
Zostaną Państwu przekazane wstępne zalecenia żywieniowe oraz wstępne cele i plan działania.
Następna wizyta:
Umawiana jest za tydzień. Wówczas przekazuje się indywidualne zalecenia dietetyczne i wskazówki kulinarne oraz indywidualną dieta 14-dniową. Zalecane są wizyty kontrolne co trzy, cztery tygodnie. Pozwala to na wsparcie efektów leczenia, korygowanie ewentualnych błędów żywieniowych, monitorowanie zmian na analizatorze składu ciała oraz na bieżąco modyfikację diety.
Proces współpracy z każdą osobą jest bardzo indywidualny i nie zawsze będzie przebiegał według takiego samego schematu.
Występują nie tylko u osób wychudzonych, ale i chorych, a wynikają z nieprawidłowości wchłaniania lub złej podaży składników odżywczych.
Stanowią czynnik ryzyka chorób zagrażających zdrowiu, a nawet życiu
oraz niosą negatywne skutki psychologiczne.
Konsultacje dietetyczne:
- pierwsza wizyta - 150 zł
- wizyta kontrolna - 120 zł
Opracowanie jadłospisu: 150 zł
Jednorazowa konsultacja: 150 zł
Analiza składu ciała: 50 zł
WŁOSY
cienkie, kruche, łamliwe, wypadające.
OCZY
osłabienie wzroku.
MÓZG
obniżona sprawność umysłowa, demencja, ciągłe zmęczenie, nadmierna senność, problemy z koncentracją, rozdrażnienie, apatia.
SERCE
zmniejszenie masy mięśnia sercowego, zaburzenia rytmu serca
SKÓRA
blada, sucha, trudno gojące się rany
INSULINOOPORNOŚĆ
otyłość stanowi wysokie ryzyko zachorowania
CUKRZYCA TYP 2
nieprawidłowe żywienie to w większości przypadków główna przyczyna jej powstawania
KAMICA ŻÓŁCIOWA
jest jednym z częstszych powikłań otyłości
UDAR MÓZGU
nadwaga i otyłość progresywnie zwiększa ryzyko występowania
ZWYRODNIENIE STAWÓW
nadmiar kilogramów obciąża stawy
i kości
JELITA
zaburzenia w chłanianiu, które przyczyniają się do występowania niedoborów pokarmowych: żelaza, wapnia, witaminy D
PAZNOKCIE
kruche, łamliwe
KREW
niedokrwistość, osłabienie odporności, zwiększone ryzyko infekcji
MIĘŚNIE
ubytek masy mięśniowej, osłabiona siła mięśni, problemy z poruszaniem się
RAK SUTKA, OKRĘŻNICY
otyłość zwiększa chorobowość
ZAKRZEPICA ŻYLNA
szczególnie predysponowane są osoby otyłe
NADCIŚNIENIE TĘTNICZE
otyłość jest najważniejszym czynnikiem predysponującym do wystąpienia nadciśnienia
ZESPÓŁ BEZDECHU SENNEGO
otyłość jest wysokim ryzykiem
ZAWAŁ SERCA
otyłość znacznie zwiększa zagrożenie
MIAŻDŻYCA
wysoki poziom cholesterolu i otyłość brzuszna grożą miażdżycą i jej powikłaniami
TWOJA
WIEDZA
Pomoc dietetyczna w chorobach jest nieodzownym elementem leczenia wielu schorzeń.
WIARYGODNE
ZALECENIA
Będą Ci przekazywane niezbędne informacje na temat Twoich potrzeb żywieniowych.
INDYWIDUALNE PODEJŚCIE
Twoja dieta pozwoli Ci na uzyskanie zdrowego wyglądu
i dobrego samopoczucia.
Prawidłowe odchudzanie
Powinno odbywać się w oparciu o racjonalne zasady zdrowego żywienia.
KONTROLA
POSTĘPÓW
Systematyczne konsultacje korygują ewentualne błędy żywieniowe.
Leczenie żywieniowe
Istnieje wiele jednostek chorobowych, których rozwój a później przebieg zależy od sposobu żywienia.
Dietoterapia w profilaktyce i leczeniu chorób tarczycy, cukrzycy, chorób otyłości i niedowagi.
REJESTRACJA
tel. 665 536 564
GABINET DIETETYCZNY
mgr inż. Elżbieta Giza
Przychodnia Lekarska ,,Przylesie”
59-300 Lubin, ul. Jagodowa 21
e-mail: giza@dietetyklubin.pl