Pamiętaj

Dbając o swoje żywienie, dbasz o swoje zdrowie.

Pomaga pacjentom zmagającym się z nadwagą, otyłością, niedowagą, chronicznymi zaparciami, osteoporozą. Zajmuje się tworzeniem diet dla osób borykających się ze schorzeniami takimi jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i choroby tarczycy.

Kwalifikacje:

Studia wyższe:
- mgr inż. w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka

Studia podyplomowe:
- dietetyk w zakresie dietetyki i planowania żywności
- bezpieczeństwo i higiena pracy


Kursy specjalistyczne:
- w zakresie dietetyki i lecznictwa dietetycznego

Wieloletnia praktyka zawodowa:
- w popularyzacji zdrowej żywności i racjonalnego żywienia oraz doradztwa dietetycznego

 

 

 

mgr inż. Elżbieta Giza

Specjalistka w zakresie dietetyki oraz technologii żywności i żywienia człowieka od roku 1997.

 

 

Kontakt

tel. 665 536 564
Umów się na wizytę.

 

 

Ostatnie certyfikaty

 

Oferta

Wykonuję:

 

  • analizę nawyków i zachowań żywieniowych (wywiad żywieniowy),
  • kształtowanie prawidłowych nawyków
    (w tym eliminacja popełnianych błędów żywieniowych),
  • edukację żywieniową (np. nauka prawidłowego komponowania posiłków),
  • ustalenie zaleceń dietetycznych w żywieniu prewencyjnym i leczeniu,
  • indywidualny dobór diety zgodny z zapotrzebowaniem,
  • układanie jadłospisu,
  • naukę systemu wymienników węglowodanowych (WW)
    i białkowo- tłuszczowych (WBT) w dietoterapii cukrzycy.

 

Poradnictwo dietetyczne w chorobach:

 

  • cukrzycy, insulinooporności,
  • endokrynologicznych,
  • układu pokarmowego,
    (choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa, choroba wrzodowa, stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego, zaparcia, choroby wątroby (kamica żółciowa), choroby trzustki,
  • układu krążenia
    (choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze),
  •  zespołu metabolicznego
    (otyłość, zaburzenia lipidowe, miażdżyca, dna moczanowa, niedokrwistość),
  •  układu kostno–stawowego
    (osteoporoza, reumatoidalne zapalenie stawów),
  • alergii i nietolerancji pokarmowych
    (nietolerancja laktozy, glutenu, białek mleka itd.).

 

Motywacja jest tym, co pozwala ci zacząć.

Nawyk jest tym, co pozwala Ci wytrwać.

Wizyta

Przygotowanie do wizyty:

 

Ponieważ pacjent powinien poinformować o przebytych chorobach i aktualnie leczonych, zaleca się zabranie ze sobą aktualnych wyników badań: morfologię krwi, profil lipidowy, TSH, glukozę, próby wątrobowe.

 

Należy  podać wykaz pobieranych leków i suplementów,  charakter wykonywanej pracy i inne szczegóły, które mogą być istotne dla kuracji a wynikną w trakcie przeprowadzonej rozmowy.

 

W celu poznania Państwa nawyków żywieniowych prosi się o przygotowanie 3-dniowego jadłospisu (dwa dni powszednie i jeden wolny od pracy) uwzględniając czas, ilość wypitych płynów, zjedzonych potraw i produktów w miarach domowych np. kromka, sztuka, łyżeczka, szklanka.

 

  • Pomiar na analizatorze składu ciała wykonywany jest na bose stopy, dlatego Panie proszone są o nie zakładanie długich rajstop.

 

 

 

Pierwsza wizyta:

 

To szczegółowy wywiad żywieniowy połączony z pomiarami antropometrycznymi oraz analizą składu ciała. Omówiony jest  Państwa stan zdrowia, tryb życia, poziom aktywności fizycznej.

 

Wywiad żywieniowy jest ważnym punktem spotkania, ponieważ pozwala na rozpoznanie błędów żywieniowych, które negatywnie wpływają na zdrowie. Eliminacja tych nieprawidłowości umożliwia powrót do racjonalnego stylu życia.

 

Za pomocą analizatora składu ciała określona zostaje min. masa ciała, zawartość tkanki tłuszczowej, wody i masy mięśniowej. Dowiecie się Państwo jaka jest Wasza prawidłowa masa ciała oraz zapotrzebowanie energetyczne, porównane zostaną również wyniki Waszych pomiarów do obowiązujących norm.

 

Zostaną Państwu przekazane wstępne zalecenia żywieniowe oraz wstępne cele i plan działania.

 

 

Następna wizyta:

 

Umawiana jest za tydzień. Wówczas przekazuje się indywidualne zalecenia dietetyczne i wskazówki kulinarne oraz indywidualną dieta 14-dniową.

Zalecane są wizyty kontrolne co trzy, cztery tygodnie.  Pozwala to na wsparcie  efektów leczenia, korygowanie ewentualnych błędów żywieniowych, monitorowanie zmian na analizatorze składu ciała oraz na  bieżąco modyfikację  diety.

 

Proces współpracy z każdą osobą jest bardzo indywidualny i nie zawsze będzie przebiegał według takiego samego schematu.

 

 

 

Oznaki niedożywienia

 

Występują nie tylko u osób wychudzonych, ale i chorych, a wynikają
z nieprawidłowości wchłaniania lub złej podaży składników odżywczych.

  • WŁOSY

    cienkie, kruche, łamliwe, wypadające.

  • OCZY

    osłabienie wzroku.

  • MÓZG

    obniżona sprawność umysłowa, demencja, ciągłe zmęczenie, nadmierna senność, problemy z koncentracją, rozdrażnienie, apatia.

  • SERCE

    zmniejszenie masy mięśnia sercowego, zaburzenia rytmu serca

  • SKÓRA

    blada, sucha, trudno gojące się rany

Konsekwencje otyłości

 

Stanowią czynnik ryzyka chorób zagrażających zdrowiu, a nawet życiu

oraz niosą negatywne skutki psychologiczne.

Cennik

 

Konsultacje dietetyczne:

-  pierwsza wizyta  - 150 zł

-  wizyta kontrolna  - 120 zł

Opracowanie jadłospisu: 150 zł

Jednorazowa konsultacja: 150 zł

Analiza składu ciała: 50 zł

Galeria

 

Prawidłowe odchudzanie

Powinno odbywać się w oparciu

o racjonalne zasady  zdrowego żywienia.

 

Leczenie

żywieniowe

Istnieje wiele jednostek chorobowych, których rozwój

a później przebieg zależy od sposobu żywienia.

  • INSULINOOPORNOŚĆ

    otyłość stanowi wysokie ryzyko zachorowania

  • CUKRZYCA TYP 2

    nieprawidłowe żywienie to
    w większości przypadków główna przyczyna jej powstawania

  • KAMICA ŻÓŁCIOWA

    jest  jednym z częstszych powikłań otyłości

  • UDAR MÓZGU

    nadwaga i otyłość progresywnie zwiększa ryzyko występowania

  • ZWYRODNIENIE STAWÓW

    nadmiar kilogramów obciąża stawy i kości

  • JELITA

    zaburzenia w chłanianiu, które przyczyniają się do występowania niedoborów pokarmowych: żelaza, wapnia, witaminy D

  • PAZNOKCIE

    kruche, łamliwe

  • KREW

    niedokrwistość, osłabienie odporności, zwiększone ryzyko infekcji

  • MIĘŚNIE

    ubytek masy mięśniowej, osłabiona siła mięśni, problemy z poruszaniem się

  • RAK SUTKA, OKRĘŻNICY

    otyłość zwiększa chorobowość

  • ZAKRZEPICA ŻYLNA

    szczególnie predysponowane są osoby otyłe

  • NADCIŚNIENIE TĘTNICZE

    otyłość jest najważniejszym czynnikiem predysponującym do wystąpienia nadciśnienia

  • ZESPÓŁ BEZDECHU

    SENNEGO

    otyłość jest wysokim ryzykiem

  • ZAWAŁ SERCA

    otyłość znacznie zwiększa zagrożenie

  • MIAŻDŻYCA

    wysoki poziom cholesterolu i otyłość brzuszna grożą miażdżycą i jej powikłaniami

TWOJA

WIEDZA

Pomoc dietetyczna

w chorobach jest nieodzownym elementem leczenia wielu schorzeń.

WIARYGODNE

ZALECENIA

Będą Ci przekazywane niezbędne informacje

na temat Twoich potrzeb żywieniowych.

INDYWIDUALNE PODEJŚCIE

Twoja dieta pozwoli Ci

na uzyskanie zdrowego wyglądu i dobrego samopoczucia.

KONTROLA

POSTĘPÓW

Systematyczne konsultacje korygują ewentualne błędy żywieniowe.

Gabinet dietetyczny

mgr inż. Elżbieta Giza

Formularz

kontaktowy

 

Wysyłanie formularza...

Wystąpił błąd na serwerze.

Otrzymano formularz

Wymagany

Kontakt

 

REJESTRACJA

tel. 665 536 564

 

GABINET DIETETYCZNY

mgr inż. Elżbieta Giza

 

Przychodnia Lekarska ,,Przylesie”

59-300 Lubin, ul. Jagodowa 2

e-mail: giza@dietetyklubin.pl

 

^