Wykonuję:
- analizę nawyków i zachowań żywieniowych (wywiad żywieniowy),
- kształtowanie prawidłowych nawyków
(w tym eliminacja popełnianych błędów żywieniowych),
- edukację żywieniową (np. nauka prawidłowego komponowania posiłków),
- ustalenie zaleceń dietetycznych w żywieniu prewencyjnym i leczeniu,
- indywidualny dobór diety zgodny z zapotrzebowaniem,
- układanie jadłospisu,
- naukę systemu wymienników węglowodanowych (WW) i białkowo- tłuszczowych (WBT) w dietoterapii cukrzycy.
Poradnictwo dietetyczne w chorobach:
- cukrzycy, insulinooporności,
- endokrynologicznych,
- układu pokarmowego,
(choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa, choroba wrzodowa, stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego, zaparcia, choroby wątroby (kamica żółciowa), choroby trzustki,
- układu krążenia
(choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze),
- zespołu metabolicznego
(otyłość, zaburzenia lipidowe, miażdżyca, dna moczanowa, niedokrwistość),
- układu kostno–stawowego
(osteoporoza, reumatoidalne zapalenie stawów),
- alergii i nietolerancji pokarmowych
(nietolerancja laktozy, glutenu, białek mleka itd.)
Oznaki niedożywienia
Występują nie tylko u osób wychudzonych,
ale i chorych, a wynikają
z nieprawidłowości wchłaniania
lub złej podaży składników odżywczych.
Konsekwencje otyłości
Występują nie tylko u osób wychudzonych,
ale i chorych, a wynikają z nieprawidłowości
wchłaniania lub złej podaży
składników odżywczych.
^